Stopp i Avloppet? Stopp i Toaletten? Guide för Stopp i Toan

Vilket avloppsstopp har du?

Klicka så kommer du dit direkt

Har du fått stopp i avloppet? Har toaletten svämmat över med vatten och orsakat ett stopp? Vi vet att det är irriterande, men det händer oss alla någon gång! Det är många som då ställer sig frågan: Vad gör jag när jag fått stopp i toaletten?

Vi på Rörjouren vill tipsa dig vad du kan göra ifall avloppen strular i handfatet i köket,toaletten eller badkaret i badrummet eller golvbrunnen. I denna guide har vi samlat ihop våra bästa "Top 10 Tips" för vad du kan göra når du råkat ut för stopp i avloppet i toan, handfatet eller badkaret.

Vid Stopp i Toaletten - Testa dessa tips:

Det första du bör göra är att prova spola ett par gånger. Ibland kan det räcka med att spola med jämna mellanrum tills trycket har lossnat. Testa att spola upp till 10 gånger med några minuters mellanrum för att lösa upp stoppet i toan.

Ifall det tryck som uppstår från spolningen inte löser upp ditt stopp i avloppet, prova att ta en stor hink full med vatten och häll ganska hastigt från ca en halv meters höjd. När man häller snabbt och från hög höjd så förstärker man trycket, och vatten som faller kan göra susen och fixa avloppstoppet direkt.

Ett annat bra tips som vi rekommenderar är att använda ett rensband, som finns att köpa hos dem flesta byggvaruhus. En sådan har många sällan hört talas om, men ett rensband kan vara mycket användbart i en situation som denna, och är ganska enkel att använda.

Det du ska göra är:

 1. Föra ner rensbandet i avloppet
 2. Trycka ner den tills den inte går längre
 3. Sedan pumpa fram och tillbaka tills stoppet lättar. Notera att porslinstoaletter kan ta skada ifall man tar i alltför mycket, så det gäller att finna en balans där du trycket bort snutset, samtidigt som du inte förstör porslinet.vaskrensare vid stopp i toaletten

Fungerar inte det ska du prova att använda en vaskrensare eller en avloppspump. En vaskrensare är mycket generösare mot porslinstoaletter, så risken för skada bör inte alls vara till någon oro

(Tips! Ta inte i alldeles för hårt bara genom att till exempel använda hela din vikt när du trycker ner vaskrensaren, då detta kan skada både dig själv och toaletten, och även leda till översvämning).

Du använder vaskrensaren genom att:

 1. Föra ner vaskrensaren i toaletten
 2. Tryck på spola
 3.  Pumpa med sugproppen i toaletten för att lätta på trycket och tvinga bort proppen. Ibland kan du har tur och då löses stoppet upp i toan.

Vid Stopp i Diskhon - Testa dessa Tips:

Det enklaste du kan göra är att helt enkelt spola rikligt med hett vatten ner i avloppet. Anledningen till att vi vill använda värme snarare än kyla är för att varmt vatten löser upp fett bättre än vad kallt vatten gör.

Så slå därför på vattnet och spola ett tag (cirka 1-3 minuter) för att se om stoppet i avloppet släpper. Ifall du har en, använd gärna en tratt för att ytterligare öka på trycket, då tryck skapar sug i rören och kan resultera till att det som stoppar avloppet löses upp.

Ifall varmt vatten inte fixade avloppsstoppet så kan du behöva använda en vaskrensare. Före användning bör hår och övrig smuts avlägsnas från avloppsilen. Ifall det är möjligt, lyft upp locket avloppsilen och rengör, om inte kan du bara sätta på dig en handske och dra bort hår och dylikt för hand.

När avloppssilen är avlägsnad från smuts så ska du använda dig utav vaskrensaren. Detta gör du genom att enkelt pumpa fram och tillbaka på avloppet, åter igen för att vi vill skapa tryck och tvinga bort smutsen i rören.

Ett annat tips är att använda bikarbonat, salt och ättika.bikarbonat-stopp-i-avloppet-tips

 1. Blanda ihop bikarbonat och salt
 2. Hälla ner blandningen i avloppet
 3. Hälla ner vinäger efter ca 10-20 sekunder

Dessa tre ingredienser när dem blandas kommer nämligen att bubbla och fräta bort all smuts och beläggning. (Tips! Var inte orolig för rören, då koldioxiden inte på något sätt kommer att skada dem, utan kommer endast att avlägsna beläggningen).

En ytterligare åtgärd är att blanda vanligt bordsalt och bakpulver. Rörjouren rekommenderar 1 dl eller 1.5 dl av vardera.

Efter du har blandat ihop dessa två ingredienser ska du:

 1. Enkelt hälla ner det i det i avloppet
 2. Vänta i cirka 15-20 minuter
 3.  Sedan hälla ner kokande vatten

Tips! Häll gärna fort och kraftigt så att trycket i rören blir större, snarare än att hälla lugnt och försiktigt då detta inte resulterar med samma tryck. För att få så mycket tryck som möjligt, häll från en högre höjd och häll ganska snabbt.

Om du har tur kan detta göra att stoppet i avloppet lossnar, om inte kan du testa vaskrensaren ytterligare än gång. När dessa två ingredienser blandas så fräter de upp fett och smuts i avloppet, vilket sedan det heta vattnet spolar bort.

Vid Stopp i Handfatet - Testa dessa Tips:

stopp-i-diskhon-tipsÅter igen bör du först prova att spola rikligt med hett vatten. Ibland kan detta vara nog för att stoppet ska lösas upp och avloppen börja fungera korrekt igen (Tips! Testa gärna att blanda med diskmedel för att ytterligare lösa upp eventuellt fett och smuts. Medan du spolar hett vatten i handfatet häller du enkelt bara ner lite diskmedel, och väntar sedan någon minut.)

Skulle detta inte räcka, så prova att fylla handfatet till hälften och sedan pumpa med en vaskrensare. Vad som händer då är att vi pressar in luft och vatten samtidigt i avloppet, och trycket som då uppstår leder till att avloppsstoppet försvinner och avloppet och rören fungerar som dem ska igen.

Ett annat tips är att skruva lös behållaren i handfatsröret och rensa bort hår och smuts för hand. Sedan skruvar du tillbaka behållaren igen, spolar med varmt vatten, och handfatet bör fungera igen.

Om handfatet fortfarande mot all förmodan inte skulle fungera, läs tidigare inlägg ovan “Vid stopp i diskhon”, och pröva dessa åtgärder. Annars hör du av dig till oss på Rörjouren
så kommer vi direkt och fixar!

Vid Stopp i Badkaret - Testa dessa Tips:

stopp-i-badkaret-tipsStopp i badkaret kan man tycka kan komma ifrån ingenstans. Helt plötligt står man där och badkaret fylls på med vatten. Många gånger så är orsaken att hår täcker avloppet, antingen direkt i badkaret eller i golvbrunnen - vilket leder till ett ganska ytligt avloppstopp.

Börja därför med att kolla avloppet i både badkaret och golvbrunnen och rensa bort eventuell hår och smuts. Om inte rensningen löser stoppet i avloppet bör man fundera över att kontakta en rörmokare.

Om problemet fortfarande inte är löst kan du prova att spola med vatten samt hälla i propplösande medel direkt i golvbrunnen. Vänta 10 till 15 sekunder tills avloppet börjar rinna som vanligt igen.

Även här ifall det skulle behövas kan du använda dig utav ett rensband. Precis som för toaletten så ska du

 1. Föra ner rensbandet i avloppet
 2. Trycka ner den tills den inte går längre
 3. Sedan pumpa fram och tillbaka tills stoppet lättar

Skulle denna metod inte funka så bör ett proffs kolla på avloppet. Ni är välkomna att kontakta oss på Rörjouren - 08 449 06 00 eller info@rorjouren.se

Ladda ned guiden

Så fungerar ROT-Avdraget

Visste du att med ROT-avdraget så blir det billigare för er som ägare av småhus, villa och bostad rätt till 30% skatteavdrag på arbetskostnaden? Summan uppgår till 50 000kr/år och är ni två som bor tillsammans blir summan upp till 100 000kr/år. Viktigt att veta är att ROT-avdraget inte gäller för materialkostnader utan enbart för arbetskostnaden. Vi på Rörjouren tar hand om ansökan till skatteverket och summan tar vi bort direkt på fakturan.

Viktigt att hålla koll på:

 • Avdraget gäller enbart arbetskostnaden - inte material
 • Vi debiterar dig 70% av arbetskostnaden
 • Informationen gällande ROT-avdraget finns sedan på din faktura.

Har ni frågor gällande ROT-avdraget så är ni givetvis välkomna att kontakta oss på Rörjouren. Annars kan ni läsa mer här.

Bländarläckage

Vattenläckage

Stänga av vattnet