kluckande-avlopp

Problem med Kluckande Avlopp

Har du problem med kluckande avlopp, eller gör ditt avlopp andra ljud ifrån sig? Att ett avlopp ger ifrån sig ljud är det första tecknet på att det börjar bli stopp. Det kan ta några timmar, dagar eller veckor – men till slut kommer det att bli stopp i avloppet vilket är ett mycket jobbigare, och mer kostsamt, problem att lösa. Om det är vasken i köket som ger ifrån sig ett kluckande ljud är det ofta matrester och fetter som är på väg att täppa till rören. Ett annat vanligt tecken på ett kommande stopp i avloppet är om det luktar illa från rören. Kluckande och illaluktande avlopp är inte särskilt kul problem, men det blir alltid värre om man ignorerar problemet.

Behöver du akut hjälp med ditt avlopp? Vår jour är öppen dygnet runt alla dagar om året. Hör av dig på 08 449 06 00!

Vad kommer det kluckande ljudet ifrån?

Oftast när ett avlopp ger ifrån sig kluckande ljud är det för att avloppet är på väg att täppas igen – det blir som fickor i röret vilket gör att luft trycks upp genom röret och gör ifrån sig ett kluckande ljud. Det kan vara svårt att höra att det är på väg att bli stopp vid vissa avrinningsplatser, som vid avloppet för en tvätt- eller diskmaskin, så passa på att även kontrollera dessa efter ett tvättprogram blivit färdigt.

Undersök var problemet sitter

Har du flera avlopp som kluckar eller bara ett? Om det endast är tex. Vasken i köket som kluckar sitter problemet troligtvis där, men om flera avlopp i huset kluckar och/eller har dålig avrinning kan det vara så att problemet finns utanför din egen bostad. Hur du hanterar avloppsproblem utanför dina egna rum beror på om du har kommunalt eller eget avlopp.

Om det fortfarande fungerar

Kanske är det så att vattnet fortfarande rinner undan från vasken, handfatet eller badkaret men ändå ger ifrån sig kluckande ljud – men även det är ett tecken på att det är på väg att bli stopp! Kluckande avlopp är det bäst att ta tag i direkt, testa att spola med diskmedel och hett vatten för att se om kluckandet försvinner.

Förhindra ljud och stopp i avloppen med några enkla steg

  • Låt en rörmokare komma med sin spolbil och utför högtrycksspolning i förebyggande syfte
  • Håll koll på lukt från rören samt hur snabbt vattnet rinner undan. Om det börjar lukta eller avrinningen tar tid kan det snabbt bli stopp!
  • Många riskorn kan bli ett stort stopp. Spola inte ner matrester, oavsett hur små de är, i avloppet!
  • Håll avloppen rena. Detta gäller både att hålla diskho fri från matrester och smuts, och handfat och duschar fria från smuts, hår, tandkrämsrester och annat.
  • Undvik att spola ner fetter i avloppet, torka av tallrikar och stekpannor med hushållspapper innan du diskar dem (både när det gäller handdisk och i maskin!)

Dags att spola avloppen?

Om du bor i hus och har problem med kluckande avlopp kan det vara god tid att ta hjälp av en spolbil som med sin högtrycksspolning renar rören. Vi rekommenderar att ni utför en stamspolning ungefär vart femte till sjunde år för att förhindra större problem. Mer sällan, med ca 10 års mellanrum, kan det även vara värt att filma rören för att i tid kunna se om det finns beläggningar, rost eller andra problem som bör åtgärdas. Att ignorera avloppsproblem kan leda till både stopp, läckage och rörskador.

Fortfarande problem? Tveka inte att höra av dig till oss på Rörjouren

Vi på Rörjouren är certifierade rörmokare som erbjuder både VVS- och grävtjänster inom Stockholm. VI ställer höga krav på både våra medarbetare, underentreprenörer och leverantörer för att våra tjänster ska hålla högsta standard och även uppfylla uppsatta miljöstandarder. Vi är proffs på det vi gör – för att ni ska känna er trygga med oss som leverantör.