Har du fått stopp i Badkaret?

När du märkt att avtappningsvattnet från badkaret i hemmet rinner ut på badrummet då är det dags för att rensa vattenlåset (avloppsbrunnen). Ofta när man får stopp i badkaret så är det just golvbrunnen under badkaret som har slammats igen av smuts, fett, hår och annat som inte hör hemma där.

Har du fått stopp badkaret? Vi vet att det är irriterande och jobbigt, men det händer oss alla någon gång när vi badar! Vi på Rörjouren vill tipsa dig vad du kan göra ifall badkarets avlopp strular.

I denna guide har vi samlat ihop våra egna top 10 tips för hur du kan fixa stopp i badkaret själv. Oavsett om det gäller stopp i toaletten, diskhon, eller handfatet så kan våra tips vara till hjälp. Tänk på att vara varsam med rören bara så att de inte blir skadade.

Tips! Var försiktig med frontplåten, emaljen kan vara känslig.

Ett annat bra tips är att använda ett rensband. Skulle denna metod inte funka så bör ett proffs rörmokare från rörjouren kolla på avloppet och se vad som är orsaken till stopp i badkaret.

Även här ifall det skulle behövas kan du använda dig utav ett rensband.

Precis som för toaletten så ska du:

  1. Föra ner rensbandet i avloppet
  2. Trycka ner den tills den inte går längre
  3. Sedan pumpa fram och tillbaka tills stoppet lättar

 

Vid Stopp i Badkaret – Testa dessa Tips:

stopp-i-badkaret-tipsStopp i badkaret kan man tycka kan komma ifrån ingenstans. Helt plötligt står man där och badkaret fylls på med vatten. Många gånger så är orsaken att hår täcker avloppet, antingen direkt i badkaret eller i golvbrunnen – vilket leder till ett ganska ytligt avloppstopp.

Börja därför med att kolla avloppet i både badkaret och golvbrunnen och rensa bort eventuell hår och smuts. Om inte rensningen löser stoppet i avloppet bör man fundera över att kontakta en rörmokare.

Om problemet fortfarande inte är löst kan du prova att spola med vatten samt hälla i propplösande medel direkt i golvbrunnen. Vänta 10 till 15 sekunder tills avloppet börjar rinna som vanligt igen.

Skulle denna metod inte funka så bör ett proffs kolla på avloppet. Ni är välkomna att kontakta oss på Rörjouren – 08-505 056 08 eller info@rorjouren.se

1. Det första du ska göra när du har fått stopp i badkaret är att ta bort fråntplåten på badkaret i badrummet. Fråntplåten är vanligtvis upphängd i gavelplåten och i överkanten med plastbeslag som du kan haka av. Därifrån kommer du att se att från badkarets avtappningshål går ett avloppsrör av plast under badkaret med böjda delar. Du kan börja med att vrida den åt sidan samtidigt som du kan ta isär den för rengöring med hjälp av en flaskborste.

2. Börja med ta bort och tvätta och lösa rensgallret på avloppsbrunnen, när du har fått stopp i badrumsvasken eller badkaret börja med att stoppa ner handen och ta bort så mycket skräp och hårbollar som det går att komma åt. Tycker du att det obehagligt med skräp och hår som har fastnat så kan du använda dig av plasthandskar och ha en trasa runt näsan för eventuell obehaglig lukt.

3. Nu ska du börja med att göra rent ordentligt med tvättmedel, såpa och skurborste genom hela avloppsbrunnen och hälla i varmt vatten efteråt. Se till att rengöra badkaret innan du börjar med att rensa badkarsavloppet. Sen kan du sätta tillbaka allt på sin plats. Att få stopp i en badrumsbrunn kan vara jobbigt men måste åtgärdas så att det inte leder till värre skador såsom vattenskador.

Är du osäker så är du alltid välkommen att kontakta oss på Rörjouren!