10 Tips och Tricks när du fått elproblem

Har du fått problem med elen? Vi vet att det är irriterande, men det händer oss alla någon gång! Vi på Rörjouren vill tipsa dig vad du kan göra ifall strömmen strular. I denna guide har vi samlat ihop våra egna tips för hur du kan fixa strömmen och återgå till din vardag igen. Vi vill också passa på att tipsa hur man undviker elrelaterade skador och olyckor, både för dig själv och dina barn.

Elsäkerhet

Investera i en jordfelsbrytare
I många moderna lägenheter och hem finns redan en jordfelsbrytare i elcentralen, men om du inte har en rekommenderar vi att du investerar i en snarast. En jordbrytare slår av hela systemet som en säkerhetsåtgärd för att inte skada inkopplad elektronik, men främst för att inte barn eller vuxna ska ta skada

Petskyddande eluttag
Moderna eluttag har redan detta komplement, men om dina uttag inte har petskydd bör du definitivt se till att installera dessa, särskilt om du har barn. Petskydd ser till att det blir svårare att komma åt strömmen vid beröring, vilket minskar risken för el-relaterade olyckor och skador.

Undvik samling av sladdar
Ett annat tips är att undvika sladdar som rullar ihop sig med varandra, så kallade ”fågelbon”. Hängande sladdar i klumpar kan se  ut som leksaker för små barn, vilket kan leda till onödiga olyckor.

Se till att apparaterna du köper är CE-märkta
Detta garanterar att det finns skydd mot elbrand, elchok, samt att den inte stör andra elektriska apparater.

Stäng av apparater när du inte är hemma
Detta kan vara en självklarhet för många, men ändå något som man lätt glömmer bort. Se till att stänga av apparater eller lampor som inte behöver vara på så sparar du dessutom på el. Sätt upp en ”post-it-lapp” på ytterdörren för att lättare komma ihåg.

Se till att ha en brandvarnare
Detta är ett måste i varje hem. Rörjouren rekommenderar att du investerar i två stycken brandvarnare ifall en utav dem skulle sluta fungera. Ifall det värsta skulle inträffa och det börjar brinna så ser brandvarnaren till att du larmas och kan släcka elden eller ta dig till säkerhet.

Har strömmen gått? Testa detta:

Ett utav dem vanligaste anledningarna till att strömmen har gått beror på att en säkring har slagit från. Ifall en defekt sladd har kopplats in eller en apparat är felkopplad går säkringen i elcentralen, vilket gör att strömmen slås ut i hela hemmet. Detta är en säkerhetsåtgärd som sker automatiskt så att ingen apparat ska kortslutas eller överbelastas, samt för att undvika att någon skadas av strömmen.

Vi rekommenderar att du först drar ut den senast tillagda apparaten eller sladden som du kopplade in i ett eluttag. Återställ sedan jordcentralen i elcentralen för att se om det var den senaste apparaten som orsakade överbelastningen. Oftast finner du elcentralen i hallen, men den kan även finnas i klädkammaren. Om problemet kvarstår måste du utföra en felsökning. För att göra detta korrekt bör du först slå av alla säkringar i elcentralen och sedan börja med att slå på endast jordfelsbrytaren. Därefter slår du på säkringarna en efter en tills jordfelsbrytaren kopplar ifrån. Ibland kan det räcka att bara slå på jordbrytaren igen på grund av en tillfällig störning, men om det fortfarande inte fungerar måste du felsöka dig fram tills du finner problemet.

Om elen fortsätter att slå av kan felet ligga i en överbelastning i elsystemet. I många fall kan till exempel ett flertal apparater överbelasta en och samma säkring, eller en kortslutning i en sladd, vilket leder att att hela systemet slås ut. Bredvid elcentralen finner du en tavla som visar vilken säkring som är kopplad till vissa delar i lägenheten. På detta sätt kan du felsöka dig fram till problemet. Testa att slå av samt dra ur några apparater i hemmet, och om jordbrytaren inte längre slås av så är antagligen någon utav apparaterna som du nyligen dragit ur antingen defekt eller skapar en överbelastning i systemet. Om sladden till apparaten är defekt så kan strömmen slås ut igen även om du kopplar in den i ett annat eluttag. Om problemet berodde på en överbelastning så räcker det med att byta eluttag.

Ladda ned guiden