Stopp i Badkaret / Golvbrunn?
Lös stoppet på 5 minuter!

När du märkt att avtappningsvattnet från badkaret i hemmet rinner ut på badrummet, då är det dags för att rensa vattenlåset (avloppsbrunnen).

Ofta när man får stopp i badkaret så är det just golvbrunnen under badkaret som har slammats igen av smuts, fett, hår och annat som inte hör hemma där.

Låt oss förklara i denna hur guide hur du ska gå tillväga för att åtgärda problemet när du fått stopp i badkaret.

Kontakta oss på: 08-449 06 00

Följ vår snabba guide kring stopp i badkaret

Stopp i badkaret kan man tycka kan komma ifrån ingenstans. Helt plötsligt står man där, och badkaret fylls på med vatten eller till och med svämmar över.

Många gånger så är orsaken att hår täcker avloppet, antingen direkt i badkaret eller i golvbrunnen – detta leder till ett ganska ytligt avloppstopp därav är lätt åtgärdat.

Börja därför med att kolla avloppet i både badkaret och golvbrunnen, samt rensa bort eventuell hår och smuts.


1. Det första du ska göra är att rensa bort hår och smuts direkt i badkaret.

Dessa samlingar utav hår är oftast väl synlig, och när man drar ut håret följer resterande, större klumpar med.

Det kan se ut som att det nästan inte finns något hår alls, men ofta kan det vara större klumpar än vad man kanske tror.

När du rensat direkt i badkaret, prova nu att sätta igång vattnet för att se om problemet är löst. Många gånger av fallen så funkar det nu.

rengör-badkaret-från-smuts-guide


2. Ta bort frontplåten från badkaret

Om det inte är löst så är den andra strategin att ta bort frontplåten på badkaret när du har fått stopp i badkaret. Frontplåten är vanligtvis upphängd i gavelplåten och i överkanten med plastbeslag som du kan haka av.

Därifrån kommer du att se att från badkarets avtappningshål går ett avloppsrör av plast under badkaret med böjda delar.

Du kan börja med att vrida den åt sidan samtidigt som du kan ta isär den för rengöring med hjälp av en flaskborste.


3. Rensa avloppsbrunnen så här!

Ta bort smuts och tvätta rens-gallret på avloppsbrunnen. När du har fått stopp i badrumsvasken eller badkaret, börja med att stoppa ner handen och ta bort så mycket skräp och hårbollar som det går att komma åt.

Tycker du att det obehagligt med skräp och hår som har fastnat så kan du använda dig utav plasthandskar samt placera en trasa runt näsan för eventuell obehaglig lukt.

stopp-i-badkaret-golvbrunn


4. Glöm inte använda tvättmedel

Efter detta är det dags att göra rent ordentligt med hjälp utav tvättmedel, såpa och skurborste genom hela avloppsbrunnen, samt hälla i varmt vatten direkt efteråt. Varmvatten används då hetta löser upp fett, vilket kan lätta på trycket eller till och med lösa problemet helt och hållet.

Se till att rengöra badkaret innan du börjar med att rensa badkarsavloppet.

Tvätta och rengör avloppsbrunnen så väl du kan med hjälp utav ditt tvättmedel och borste, sedan häller du i varmvatten och väntar några sekunder.

tvättmedel-bild-stopp-i-badkaret


5. Återställ allt

Efter du har slutför detta kan du sätta tillbaka allt på sin plats, samt testa att sätta på vattnet i badkaret för att se om problemet är löst.

Att få stopp i en badrumsbrunn kan vara jobbigt, men detta måste åtgärdas så fort som möjligt så att det inte leder till värre skador, såsom till exempel vattenskador.


6. Fortfarande problem? Läs då detta!

Om problemet fortfarande inte är löst kan du prova att spola med varmt vatten ännu en gång, samt hälla i propplösande medel direkt i golvbrunnen samtidigt.

Du kan testa detta 1-3 gånger, och glöm inte att använda varmvatten då detta i samband med propplösande medel är mycket effektivt på att rengöra i avloppet.

Efter du har gjort detta, vänta 10 till 15 sekunder mellan varje rengöring så att avloppet börjar rinna som vanligt igen. Testa sedan ifall vattnet fungerar som det ska genom att slå på vattnet i badkaret. Om det fortfarande inte fungerar kan det vara värt att prova samma metod en till två gånger till.

Om dessa tips och förslag fortfarande inte löser stoppet i avloppet bör man fundera över att kontakta en rörmokare. Är du osäker så är du alltid välkommen att kontakta oss på Rörjouren!

Kontakta oss med dina frågor om hur Rörjouren kan hjälpa dig med Stopp i badkaret. Du når oss på telefon: 08-449 06 00 eller mailen: info@rorjouren.se.

rörjouren-rörmokare-stopp-i-avloppet-stopp-i-golvbrunnen

Andra metoder för stopp i badkaret

Vi vet att det är irriterande och jobbigt när detta sker, men det händer oss alla någon gång när vi badar! Vi på Rörjouren vill tipsa dig vad du kan göra ifall badkarets avlopp strular.

I denna del utav vår lilla guide har vi samlat ihop ytterligare tips som kräver lite mera skicklighet att utföra gentemot våra tidigare tips, så att du på egen hand kan fixa stopp i badkaret. Oavsett om det gäller stopp i badkaret, toaletten, diskhon, eller i handfatet, så kan alla våra tips vara till hjälp.

Tänk på att vara varsam med rören bara så att dessa inte blir skadade, eller att du själv blir skadad. Nu kör vi!


Så här använder du ett rensband!

Ett mycket bra tips vid stopp i badkaret är att använda sig utav ett så kallat rensband.

rensband för stopp i badkaret

Så här ser ett rensband vanligen ut.

Vid rensning och rengöring utav rör och avlopp är ett rensband ett utmärkt verktyg. Med traditionell rengöring med hand, trasa eller borste så kommer man inte åt ner i rören.

Inte bara är rören långa, utan dem är krokiga och sammansatta på svåra vis för en person som inte har kunskapen om rör vid stopp i badkaret.

Om tidigare tips inte har hjälpt så kan detta verktyg vara till stor hjälp, och det finns många varianter utav rensband på marknaden. Det finns även så kallade vaskrensare, som också likt rensband är ett mycket effektivt verktyg.

Låt oss nu visa dig hur du kan använda ett rensband för stopp i badkaret. Gör följande:

  1. Köp ett rensband. Många personer idag har varken sett eller skådat ett rensband, eller ens hört namnet. Du finner rensband på de flesta byggvaruhus och liknande affärer på internet, och kostar vanligen mellan 50kr till 300kr beroende på märke och kvalitet.

  2. Använd rensbandet för att åtgärda stopp i badkaret. För ner rensbandet i avloppet långsamt  tills det tar stopp och inte går längre. Tips! Var försiktig med frontplåten då emaljen kan vara känslig.

  3. När du har nått stoppet ska du pumpa fram och tillbaka tills stoppet lättar. Därefter är det färdigt!

Skulle denna metod inte funka så bör ett proffs från Rörjouren kolla på avloppet, för att se vad som är orsaken.

Kontakta våra rörmokare i stockholm med dina frågor om hur Rörjouren kan hjälpa dig med Stopp i badkaret. Du når oss på telefon: 08-449 06 00 eller mailen: info@rorjouren.se.

Professionellt

Allt arbete utförs av certifierade hantverkare utbildade med miljöfokus

rörmokare

Jour dygnet runt

Vi är tillgängliga 24-timmar om dygnet 365 dagar om året

Tryggt & säkert

Vi har många års erfarenhet och är serviceorienterade