Stopp i Diskhon? Stopp i Vasken?

Komplett guide för att lösa stoppet

Har du fått stopp i diskhon eller vasken hemma? Så fixar du stoppet!

När det blir stopp i diskhon vasken beror till största del på rester som har fastnat i röret. Vi häller ofta ner exempelvis mat fett direkt ner i diskhon vasken, vi sköljer av våra tallrikar – med mängder av matrester kvar – och vi låter allehanda saker spolas rakt ner i rören.

Kontakta oss på: 08-449 06 00

Vid Stopp i Diskhon - Testa dessa Tips:

Det enklaste du kan göra är att helt enkelt spola rikligt med hett vatten ner i avloppet. Anledningen till att vi vill använda värme snarare än kyla är för att varmt vatten löser upp fett bättre än vad kallt vatten gör.

Så slå därför på vattnet och spola ett tag (cirka 1-3 minuter) för att se om stoppet i avloppet släpper. Ifall du har en, använd gärna en tratt för att ytterligare öka på trycket, då tryck skapar sug i rören och kan resultera till att det som stoppar avloppet löses upp.

Ifall varmt vatten inte fixade avloppsstoppet så kan du behöva använda en vaskrensare. Före användning bör hår och övrig smuts avlägsnas från avloppsilen. Ifall det är möjligt, lyft upp locket avloppsilen och rengör, om inte kan du bara sätta på dig en handske och dra bort hår och dylikt för hand.

När avloppssilen är avlägsnad från smuts så ska du använda dig utav vaskrensaren. Detta gör du genom att enkelt pumpa fram och tillbaka på avloppet, åter igen för att vi vill skapa tryck och tvinga bort smutsen i rören.

Ett gammalt "husmorsknep"

Ett annat tips är att använda bikarbonat, salt och ättika.bikarbonat-stopp-i-avloppet-tips

  1. Blanda ihop bikarbonat och salt
  2. Hälla ner blandningen i avloppet
  3. Hälla ner vinäger efter ca 10-20 sekunder

Dessa tre ingredienser när dem blandas kommer nämligen att bubbla och fräta bort all smuts och beläggning. (Tips! Var inte orolig för rören, då koldioxiden inte på något sätt kommer att skada dem, utan kommer endast att avlägsna beläggningen).

En ytterligare åtgärd är att blanda vanligt bordsalt och bakpulver. Rörjouren rekommenderar 1 dl eller 1.5 dl av vardera.

Efter du har blandat ihop dessa två ingredienser ska du:

  1. Enkelt hälla ner det i det i avloppet
  2. Vänta i cirka 15-20 minuter
  3.  Sedan hälla ner kokande vatten

Tips! Häll gärna fort och kraftigt så att trycket i rören blir större, snarare än att hälla lugnt och försiktigt då detta inte resulterar med samma tryck. För att få så mycket tryck som möjligt, häll från en högre höjd och häll ganska snabbt.

Om du har tur kan detta göra att stoppet i avloppet lossnar, om inte kan du testa vaskrensaren ytterligare än gång. När dessa två ingredienser blandas så fräter de upp fett och smuts i avloppet, vilket sedan det heta vattnet spolar bort.

Snabbtips vid stopp i diskhon eller vasken

När vi använder fett och matrester kan det ibland täppa till vattenlåset och avloppsrören i diskhon. En vanlig lösning är att använda en vaskrensare för att avlägsna proppen.

Här är några steg du kan följa:

Testa med diskmedel i vasken
Om vaskrensaren inte ger önskat resultat kan du prova att hälla ner cirka 2 matskedar diskmedel i vasken och låta det verka i några minuter.

Undvik att ta isär rör eller vattenlås
Försök att undvika att demontera rör eller vattenlås. Om du skruvar isär dem kan det leda till läckage och det kan vara svårt att sätta ihop dem igen.

Stoppa avloppet korrekt
Placera proppen i den ena hoan och fyll den andra hälften med vatten. Täck sedan avrinningshålet med tejp.

Använd vaskrensaren
Fyll diskhon med vatten och sätt in vaskrensaren. Testa att använda den några gånger.

Skapa luftrörelse i vattenlåset
Tryck upp och ner på vaskrensaren för att skapa en luftström i vattenlåset och rören, vilket hjälper till att lossa det som har fastnat i rören.

Spola rikligt
Slutligen, spola rikligt med vatten i båda hoarna och använd koncentrerat diskmedel. Låt det sitta i några minuter innan du sköljer.

rormokare-stockholm-vvs-och-service-rorjouren-4

Har du fortfarande problem?

Genom att följa dessa steg kan du förhoppningsvis lösa stoppet i vasken och återställa ett normalt vattenflöde. Kom ihåg att om problemet kvarstår eller om du stöter på andra svårigheter, kan det vara bäst att kontakta oss på Rörjouren för att få professionell hjälp. Kontakta oss med dina frågor om hur Rörjouren kan hjälpa dig med Stopp i diskhon eller vasken.

Du når oss på telefon: 08-449 06 00 eller mailen: info@rorjouren.se.

Professionellt

Allt arbete utförs av certifierade hantverkare utbildade med miljöfokus

rörmokare

Service dygnet runt

Vi är tillgängliga 24-timmar om dygnet 365 dagar om året

Tryggt & säkert

Vi har många års erfarenhet och är serviceorienterade