Stopp i Diskhon? Stopp i Vasken?

Komplett guide för att lösa stoppet

Har du fått stopp i diskhon eller vasken hemma? Så fixar du stoppet!

När det blir stopp i diskhon vasken beror till största del på rester som har fastnat i röret. Vi häller ofta ner exempelvis mat fett direkt ner i diskhon vasken, vi sköljer av våra tallrikar – med mängder av matrester kvar – och vi låter allehanda saker spolas rakt ner i rören.

Kontakta oss på: 08-449 06 00

Vid Stopp i Diskhon - Testa dessa Tips:

Det enklaste du kan göra är att helt enkelt spola rikligt med hett vatten ner i avloppet. Anledningen till att vi vill använda värme snarare än kyla är för att varmt vatten löser upp fett bättre än vad kallt vatten gör.

Så slå därför på vattnet och spola ett tag (cirka 1-3 minuter) för att se om stoppet i avloppet släpper. Ifall du har en, använd gärna en tratt för att ytterligare öka på trycket, då tryck skapar sug i rören och kan resultera till att det som stoppar avloppet löses upp.

Ifall varmt vatten inte fixade avloppsstoppet så kan du behöva använda en vaskrensare. Före användning bör hår och övrig smuts avlägsnas från avloppsilen. Ifall det är möjligt, lyft upp locket avloppsilen och rengör, om inte kan du bara sätta på dig en handske och dra bort hår och dylikt för hand.

När avloppssilen är avlägsnad från smuts så ska du använda dig utav vaskrensaren. Detta gör du genom att enkelt pumpa fram och tillbaka på avloppet, åter igen för att vi vill skapa tryck och tvinga bort smutsen i rören.

Ett annat tips är att använda bikarbonat, salt och ättika.bikarbonat-stopp-i-avloppet-tips

  1. Blanda ihop bikarbonat och salt
  2. Hälla ner blandningen i avloppet
  3. Hälla ner vinäger efter ca 10-20 sekunder

Dessa tre ingredienser när dem blandas kommer nämligen att bubbla och fräta bort all smuts och beläggning. (Tips! Var inte orolig för rören, då koldioxiden inte på något sätt kommer att skada dem, utan kommer endast att avlägsna beläggningen).

En ytterligare åtgärd är att blanda vanligt bordsalt och bakpulver. Rörjouren rekommenderar 1 dl eller 1.5 dl av vardera.

Efter du har blandat ihop dessa två ingredienser ska du:

  1. Enkelt hälla ner det i det i avloppet
  2. Vänta i cirka 15-20 minuter
  3.  Sedan hälla ner kokande vatten

Tips! Häll gärna fort och kraftigt så att trycket i rören blir större, snarare än att hälla lugnt och försiktigt då detta inte resulterar med samma tryck. För att få så mycket tryck som möjligt, häll från en högre höjd och häll ganska snabbt.

Om du har tur kan detta göra att stoppet i avloppet lossnar, om inte kan du testa vaskrensaren ytterligare än gång. När dessa två ingredienser blandas så fräter de upp fett och smuts i avloppet, vilket sedan det heta vattnet spolar bort.

Följ vår snabba guide kring stopp i diskhon eller vasken

Fett och matrester som vi använder kan täppa till diskhons vattenlås och avloppsrör. Oftast får du bort proppen med en vaskrensare.
1 Börja med att testa diskmedel i vasken
Det kan hända att vaskrensaren inte hjälper till lika mycket. Då kan du testa med att hälla ner 2 matskedar med diskmedel samt låta den verka i några minuter.
2 Låt all rör eller vattenlås vara som det är, ta inte isär nånting
Du kan få rör läckage ifall du börjar skruva isär rör samt vattenlås, dessutom kan det vara svårt och få ihop den.
3 Så här gör du när du får stopp i vasken
Börja med att sätta in proppen ena hon samtidigt som du fyller den andra med vatten, sen tejpar du för avrinningshålet.
4 Använd vaskrensaren!
Fyll diskhon med vatten sen sätter i vaskrensaren och testar några gånger.
5 Dra upp och ner på vaskrensaren så att du får igång en luftrörelse i vattenlåset och rören så att allt som har fastnat i rören lossnar ut.
6 Spola rejält
Det sista du ska göra är att spola rejält i båda hoarna och att du använder dig av koncentrerat diskmedel och låta den vara i några minuter.

Kontakta oss med dina frågor om hur Rörjouren kan hjälpa dig med Stopp i diskhon eller vasken. Du når oss på telefon: 08-449 06 00 eller mailen: info@rorjouren.se.

rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Professionellt

Allt arbete utförs av certifierade hantverkare utbildade med miljöfokus

rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Jour dygnet runt

Vi är tillgängliga 24-timmar om dygnet 365 dagar om året

rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Tryggt & säkert

Vi har många års erfarenhet och är serviceorienterade

Kontakta oss på: 08-449 06 00

Ta bort stopparen på avloppet

Häll ½ kopp bakpulver ner i avloppet

Häll 1 kopp vit vinäger ner i avloppet

Vänta 10 minuter (värm lite vatten medan du väntar)

Häll försiktigt varmt (men inte kokande!) Vatten ner i avloppet

En månadsvis eller till och med kvartalsbehandling av avloppet med denna metod borde rensa dina rör av tvålprodukter, rakningskrämer samt annat som vi använder oss av som kan orsaka stopp i diskhon eller vasken.