Stopp i Golvbrunnen?

Komplett guide för att lösa stoppet

När det uppstår stopp i golvbrunnen så är det med största sannolikhet vattenlåset som har fått problem och blivit igenslammat. Det hindrar vattnet att fortsätta rinna ner i avloppet, och då kan man råka ut för en mindre översvämning hemma som bör åtgärdas omedelbart för att undvika kostsamma skador.

Idag finns det många varianter av vattenlås för golvbrunnar och i varierande storlekar. Vilken variant man själv har kan man se när man tar bort gallret från golvbrunnen.


Börja med att kolla Vattenlåset

Du kan ta bort vattenlåset med en tång eller annan typ av skruvmejselverktyg. Det kan hända att ditt vattenlås har skruvar på ovansidan av vattenlåset, vilka måste skruvas loss innan man kan dra upp vattenlåset. Då kan man påbörja rengöringen av golvbrunnen, vilket då också blir mycket lättare att utföra.

När man låst upp vattenlåset och allting är rent, se då till att ta bort beläggningar som har skapats på vattenlåsets kanter. Dessa beläggningar kan vara exempelvis smuts, hår, plast och fettavlagringar som i första hand fastnar på vattenlåsets ytor, både på det inre och utanpå.

Det kan finnas golvbrunnar där vattenlåset inte sitter fast i golvbrunnen. Oftast sitter det i dessa golvbrunnar ett så kallat p-vattenlås eller s-vattenlås under själva golvbrunnen på avloppsröret. Det är mycket sällan som dessa typer av vattenlås är orsaken till att det uppstår ett stopp.


Testa med rensband

Börja med att prova att föra ned ett rensband genom golvbrunnen och se om man kan känna stoppet i golvbrunnen. Vanligtvis är det stopp i avloppsledningen som orsakar stoppet, och för det mesta kommer man ganska snabbt att upptäcka att det även är stopp i de andra avloppen.

Är detta fallet så kan det vara värt att kontakta våra rörmokare i stockholm hos oss på Rörjouren så kommer vi att hjälpa er med stopp i golvbrunnen ifall dessa tips inte skulle fungera, i sådana fall kan det bli större skada om ni inte får professionell hjälp.

Stopp i Golvbrunnen? 11 Snabba Tips!

1.    Undvik att spola ned fett i avloppet


2.    Se till och inte ha några matrester i avloppet


3.    Spola rören med diskmedel / bakpulver ifall stopp har inträffat


4.    Kolla vattenflödet – rinner vattnet ner?


5.    Spola inte plast och annat som inte kan gå genom röret


6.    Observera hur vattnet låter när du spolar, om det flyter på som det skam eller om det förekommer stopp då och då eller bubblar.


7.    Spola flera gånger för att få igång vattenflödet och öka trycket.


8.    Se till att det alltid är rent runt golvbrunnen och vattenlåset, så se till och rensa hår, fett och annan plast som kan fastna runt golvbrunnen


9.    Använd ett filter i golvbrunnen


10.  Använd dig utav flytande tvättmedel


11.  Se till och rengöra golvbrunnen minst en gång i månaden


rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Professionellt

Allt arbete utförs av certifierade hantverkare utbildade med miljöfokus

rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Jour dygnet runt

Vi är tillgängliga 24-timmar om dygnet 365 dagar om året

rörmokare Stockholm vvs jour rör jour vvs firma

Tryggt & säkert

Vi har många års erfarenhet och är serviceorienterade