Stopp i Toaletten?

Komplett guide för alla avloppsstopp

Har du fått stopp i avloppet? Har toaletten svämmat över med vatten och orsakat ett stopp?

Vi vet att det är irriterande, men det händer oss alla någon gång!

Det är många som då ställer sig frågan: Vad gör jag när jag fått stopp i toaletten?

Vi på Rörjouren vill tipsa dig vad du kan göra ifall avloppen strular i handfatet i köket,toaletten eller badkaret i badrummet eller golvbrunnen innan du kontaktar en rörmokare.

I denna guide har vi samlat ihop våra bästa tips som vi samlat på oss över 30 års av arbete.

Denna guide är för alla typer av avloppsstopp såsom för badkar, handfat, sink, golvbrunn eller toalett.


Vilket avloppsstopp har du?

Klicka på nedanstående avloppsstopp så kommer du dit direkt och är ett steg närmare en lösning på ditt stopp i avlopp!

Vid Stopp i Toaletten - Testa dessa tips:

1. Börja med att förbereda badrummet

Det första du ska göra är att förbereda badrummet på att det kan bli blött. Placera därför ut tidningspapper eller handdukar runt toaletten om det är så att vattnet skulle rinna över. Det första vi ska testa är nämligen att höja trycket i toalettstolen med mer vatten.

stopp-i-toan-guide-förbered


2. Höj trycket genom att spola ett par gånger

Det första du bör göra är att prova spola ett par gånger. Ibland kan det räcka med att spola med jämna mellanrum tills trycket har lossnat. Testa att spola upp till 10 gånger med några minuters mellanrum för att lösa upp stoppet i toan.

Ifall det tryck som uppstår från spolningen inte löser upp ditt stopp i avloppet, prova att ta en stor hink full med vatten och häll ganska hastigt från ca en halv meters höjd.

När man häller snabbt och från hög höjd så förstärker man trycket, och vatten som faller kan göra susen och fixa avloppstoppet direkt.

stopp-i-toaletten-spola-några-gånger


3. Vad beror stoppet på?

Stoppet i toan kan bero på flertalet orsaker. Det skulle kunna vara för mycket toalettpapper, en doftbricka som fastnat, kattsand, matrester eller annat som inte hör hemma i toaletten. Om exempelvis en doftbricka har fastnat så kommer det inte fungera att öka trycket i toaletten utan då behöver man med hjälp av verktyg komma åt det som fastnat.

Det kan betyda att man behöver nedmontera toaletten för att komma åt det. I detta läge kan det vara värt att ringa en rörmokare direkt för att inte trycka ned saken längre ner i avloppet som kan innebära att man behöver riva upp badrumsgolvet.

Är det toalettpapper och andra organiska rester så kan dessa med ökat tryck tryckas ned till större rör i fastigheten. Annars finns det också lösningsmedel som hjälper till med detta. Det kommer vi till senare i denna guide.

avloppsstopp


4. Testa att använda en vaskrensare

vaskrensare vid stopp i toaletten

Fungerar inte det ska du prova att använda en vaskrensare eller en avloppspump. En vaskrensare är mycket generösare mot porslinstoaletter, så risken för skada bör inte alls vara till någon oro

(Tips! Ta inte i alldeles för hårt bara genom att till exempel använda hela din vikt när du trycker ner vaskrensaren, då detta kan skada både dig själv och toaletten, och även leda till översvämning).

Du använder vaskrensaren genom att:

 1. Börja med att hetta upp vaskrensaren för att göra den mjukare
 2. För ner vaskrensaren i toaletten och försök få till ett tryck och börja långsamt. Tryck sedan upp fort för att störa till det för stoppet och lösa upp det.
 3. Tryck ned och dra upp kontinuerligt upp till 20 gånger då det kan ta lite ansträngning innan stoppet i toan blir löst.
 4. Pumpa med sugproppen i toaletten för att lätta på trycket och tvinga bort proppen.
 5. Om du vet om att det inte är ett hårt objekt som fastnat så finns det stor chans att det kommer lyckas.
 6. När du tror att det stoppet i toaletten är löst så tryck på spola.

5. Använd ett rensband / rensvajervaskrensare-stopp-i-toaletten

Ett annat bra tips som vi rekommenderar är att använda ett rensband, som finns att köpa hos dem flesta byggvaruhus.

En sådan har många sällan hört talas om, men ett rensband kan vara mycket användbart i en situation som denna, och är ganska enkel att använda.

Det du ska göra är:

 1. Föra ner rensbandet i avloppet
 2. Trycka ner den tills den inte går längre
 3. Sedan pumpa fram och tillbaka tills stoppet lättar. Notera att porslinstoaletter kan ta skada ifall man tar i alltför mycket, så det gäller att finna en balans där du trycket bort snutset, samtidigt som du inte förstör porslinet.

6. Köp ett enzymborttagande medel

Börja med att köpa ett medel som innehåller enzymer. Det ska vara en produkt med en kombination av enzymer som ska lösa upp rester och avfall. Dessa enzymer används vanligtvis i septiska system för att bryta ned avfall.

Dessa går ofta att köpa på byggvaruhus. Detta fungerar dock enbart på organiskt material inte leksaker eller plastartiklar.tvättmedel-bild-stopp-i-badkaret


7. Kontakta ett proffs

Ibland är stoppet i toan så pass fast att man kan behöva professionell hjälp. Kanske är de också så att stoppet inte är i toaletten utan djupare i avloppssystemet. Då kan avloppet behövas filmas och spolas.

Genom att kontakta ett proffs såsom vi på Rörjouren så kan vi skonsamt återställa avloppet till fungerande skick igen så tveka inte att kontakta oss för rådgivning eller hjälp!

08 449 06 00 eller info@rorjouren.se

rörjouren-rörmokare-stopp-i-avloppet-stopp-i-golvbrunnen

Ladda ned guiden

30% lägre arbetskostnad med ROT

Visste du att med ROT-avdraget så blir det billigare för er som ägare av småhus, villa och bostad rätt till 30% skatteavdrag på arbetskostnaden? Det innebär att vi skulle kunna hjälpa er med stopp i toaletten till 30% rabatterad arbetskostnad! Summan uppgår till 50 000kr/år och är ni två som bor tillsammans blir summan upp till 100 000kr/år.

Viktigt att veta är att ROT-avdraget inte gäller för materialkostnader utan enbart för arbetskostnaden. Vi på Rörjouren tar hand om ansökan till skatteverket och summan tar vi bort direkt på fakturan.

Viktigt att hålla koll på:

 • Avdraget gäller enbart arbetskostnaden - inte material
 • Vi debiterar dig 70% av arbetskostnaden
 • Informationen gällande ROT-avdraget finns sedan på din faktura.

Har ni frågor gällande ROT-avdraget så är ni givetvis välkomna att kontakta oss på Rörjouren. Annars kan ni läsa mer här.